Your question has been sent.
Expect an answer!
Pirinççi, Atatürk Cd. No:15, 05200 Amasya Merkez/Amasya, Turkey, Amasya
Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi - Museum in Amasya, Turkey
Bu müze bakanlığa bağlı olmadığı için müze kartı kabul etmiyorlar. Onun dışında Eylül 22 itibari ile 10 TL gibi bir ücreti var. Ancak bu ücret bana göre normalin altında. Zira müzenin içindeki eserler görülmeye değer ve emek harcanmış eserler. Sabuncuoğlunun kitaplarından yola çıkarak gerçeğine yakın bir biçimde yapılmış ve sergilenmişler. Bu yönüyle bu emeği takdir etmek gerekiyor. Ayrıca müzeyi gezerken o dönemde bu şekilde tıp konusunda ileri olmamız beni çok gururlandırdı. Hatta ve hatta Sabuncuoğlunun bazı eserleri Fransada dahi sergileniyor. Bu yönüyle ne kadar önemli bir şahıs olduğunu anlamak yeterli diye düşünüyorum. Bu sebepten ötürü o dönemin tıp aletlerini ve uygulamalarını görmek adına gidilip görülmesi gerekiyor şahsi kanaatim olarak. Ayrıca bahçesinde Sabuncuoğlunun tıp alanında kullandığı bitkilerin bulunduğu bir sergi de mevcut. Gidip, görün efenim!
Türklerin bilimde de ne kadar ileri olduğunu gösteren somut bir örnek... Görmeden kesinlikle olmaz.
Eski tıp tarihi adına harika bir yer. Bölümleri rehber eşliğinde gezmeniz çok faydalı olacaktır.
Müzekart geçersiz, 10₺ giriş ücreti var, gezmek çok uzun sürmüyor, vaktiniz varsa gezilebilir, vaktiniz yoksa başka yerleri görmek için kullanın.
Ein schönes altes Gemäuer, in dem man etwas über die medizinische Versorgung des 15./16. Jahunderts erfährt, sowie auch die damals benutzen Werkzeuge sehen kann.
Giris 10 lira. Bahcede bircok sifali bitki var. Eskiden akil hastanesi olarak kullaniliyormus. Eski cerrahi aletleri sergileniyor. Insan heykelleri de var cok guzeldi. 15 dakikada gezebileceginiz bir muze.
-Giriş ücretli. 10 TL-Müzede bitki bahçesi, cerrahi alet sergi salonu, Sabuncuoğlu kliniği ve müzik odası var.-Müzeyi gezerken arkadan gelen müzik, atmosferi destekliyor. O zamanda bazı işlemlerin yapılıyor olması ilgi çekici, mesaneden taş çıkarılması gibi, bunların yapıldığı aletler sergileniyor.-Gezilebilir, güzel bir atmosferi var.
Tıp üzerine geçmişle bağı olan bir müze. Buranın önemi daha fazla, daha fazla, daha yüksek sesle duyurulmalı musikinin önemi yüzlerce yıl önce keşfedilmiş lakin şuan kırıntısı dahi hatırlanamamakta hatırlatılmamakta….
Küçük bir yer olduğu halde yine de yaklaşık 1-1.5 saatimi geçirmiş bulundum. Sağlık çalışanları için kesinlikle tavsiye ettiğim bir yer, zamanında kullanılan aletler sergilenmiş ama pek yazı tablosu yoktur ne yazık ki bilmeyenler için. Bir zamanların sağlık sistemini anlatımı için ilgi çekici buldum, tüm dünyadaki gibi psikyatrinin temeli nasıl oluştuğu görünüyor. Botanik bahçesinde bitkilerle ilgili bilgi var ama kaynağı Sabuncuoğlu Şerefeddine bağlı mı hiç belli değil ve bitkilerin kendileri çoğu plakelerin altında değildi
Çok değerli bilgilerin olduğu şirin bir müze. Tavsiye edilir.
Instagram dedektifkikiriki Giriş ücreti 10 tl
Eskiden akıl hastanesi olarak kullanılmış. 1700 lü yıllara kadar islam medeniyetinin batıdan çok daha önde olduğunub delillerinden birisi
Amasya’da İlhanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan tek eserdir. Özellikle yapının ön cephesi sanat bakımından çok değerlidir. Sadece Amasya Bimarhanesi’ne mahsus bir özellik olarak kapı kilit taşında diz çökmüş vaziyette insan kabartması mevcuttur. Anadoluda müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinmektedir. Müzede, Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli hekimlerinden ve 14 yıl boyunca başhekimlik yapmış Sabuncuoğlu Şerefeddinin kendi yazmış olduğu ve ilk Türkçe cerrahi eser olan Cerrahiyyetü-l Haniye kitabındaki çizimlerden yola çıkarak yaptırılan 10 ayrı branştaki tıp ve cerrahi aletlerinin sergilendiği ve tedavi yöntemlerinin gösterildiği Sabuncuoğlu Salonu, cerrahi operasyon ve tedavilerin yapıldığı Sabuncuoğlu Kliniği ve o dönemki hastalara uygulanan müzikoterapide kullanılan musikinin temel aletlerini ve tedavide uygulanan Türk Musikisi makamları hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz Müzik Tedavi Salonu bulunmaktadır.
Konyada tesadüf ettiğimiz bir mekan. Mekanı özel kılan ise Peygamberimizin Sakalı Şerifinin bulunmasıdır Salat ve Selam olsun. Dolayısıyla her zaman ziyaret edilebilir haldedir.
Gördüğüm en ilginç müzelerden bir tanesidir. Hem yapının güzelliği hemde ecdadımızın tıp biliminde ki bilgisini ve hünerini çok güzel şekilde bu dönemlere anlatıyor. Mutlaka gezmenizi öneririm.
Muhteşem bir yer zamanında orası akıl hastalıklarının tedavi edildiği bir merkez şeklindeymiş sadece Aşk yüzünden aklını kaybedenlerin şifayı bulamadığı fakat diğer akıl hastalıklarının Şifa bulduğu bitkiler ve müzikle Tedavinin yapıldığı bir merkezmiş
Çok etkileyici, tıp ile ilgili bir çok şeyi görüp bilgi ediniyorsunuz. Tıpta kullanılan malzemeler, ilaçlar vb.
Detaylar, açıklamalar, vakti zamanında kullanılan malzemeler olsun sağlıkçı olarak onları göz önüne getirince takdire şâyan. Tek yıldızı kırma eleştirim ise günümüz aletlerinden bir kaç tane aralara konulmuş, o günün aletleri gibi.. Amasya da gidip görülmesi gereken müzelerden.
Amasya Belediyesinin başarılı işlerinden birisi. Belediyeye ait olan diğer yerler gibi burasıda ücretli. Ücretine ve ayırdığınız zamana değer.
Amasya ziyaretim sırasında burayı da gezme fırsatım oldu. İçeriye girişte ücretin adam bası 8 lira olması, ve müzekartın geçersiz olması beni bir hayli şaşırttı. Gerekçeyi sorduğumuzda ise buranın özel bir müze olması olması nedenini sundular. Ücreti ödememizin ardından biletleri alarak içeriye girdik. İlk olarak burada bulunan sağlık için yararlı olan bitkiler bizj karşıladı. Çoğu bitki vardı fakat mevsimle mi alakalı yada bulunamadığımı için bazı bitkiler yerlerinde yoktu. Dışarıdaki turumuzun ardından bir bir odaları gezmeye başladık. Eski devirlerde kullanılan ameliyat araçlarını, dağlama araçlarını falan gördük. Daha sonra orta alanda bulunan müzik ile tedavi edilen hastaların bulunduğu heykelleri gördük. Sonrasında müzik ile tedavi odasına girdik. Burada gayet sakin bir müzik eşliğinde bu tedavide kullanılan müzik aletlerini gördük. Sonrasında ekranlarda burçlar için tedavi müziklerini de tabiki dinledik. Daha sonra dışarı çıktığımızda özellikle müzenin arka tarafında müthiş bir ekmek veya kurabiye kokusu burnumuzu bayram ettirdi..kafamızı kaldırdığımızda Amasya çörekçisi ile karşı karşıya kaldık. O maceramıda bundan sonra anlatacağım.
Amasya ya gitmişken görülmesi gereken yerlerden biri müzikle tedavi yönetmeleri enteresan.
Güzel Amasyada muhakkak gezilecek ve görülecek yerlerden bir tanesi.Müzede, insanın Ruhuna Müziğin veMakamların nasıl etki ettiğini ıspatlıyorlar.Müzikle Tedavi ve Eski Tedavi aletleri.Muhakkak uğrayın.
Amasya’ya Geldiğinizde ilk gezeceğiniz müzelerden biri eskiden Tıp ta kullanılan aletleri görmek iyi bir deneyim olacaktır 🌟
Must see!
Kayseride bir örneği olan, eskiden hastaları nasıl tedavi ettiklerine dair eşyaları ve tedavi yöntemleri tanıtan ve günümüzde müze olarak yer alan hastanedir. Bahçesinde şifalı bitkiler hakkında bilgilendirmeler yapılmış. Gezilmesi çok uzun sürmeyen ama mutlaka gezilmeli dediğim yerlerden birisidir.
Amasyayı gezmeye geldiğimiz zaman internetten bulup gezdigimiz bir müze. Giriş ücreti 5₺, küçük bir konak. Eskiden tıpta kullanılan aletler ve ruhsal hastalıklarda kullanılan müzik aletleri var. Küçük, 10-15 dkknızı alıyor. Görmeye değer.
İsmini bile bilmediğimiz bir çok bitkinin faydaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.hem de bitkiyi yakından görme imkanınız var(her bitki bahçede ekililevhalar şeklinde bilgiler mevcut
Amasya ziyaretiniz esnasında mutlaka ama mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler listesine ekleyin. Muhteşem bir medeniyet göreceksiniz. Hem Sabuncuoğlunun eserlerini hemde o dönemde ameliyatlarda ve tedavilerde kullandığı tıp aletleri var. Bunun yanında ruh hastalıklarının tedavisi için müziğin kullanıldığı ve Avrupa’da ruh hastalarının öldürüldüğü bir dönemde Osmanlı’nın nasıl ince bir düşünceyle onları tedavi ettiğini göreceksiniz.
Amasya gezinizde bu müzeye de vakit ayırmalısınız. Kültür Bakanlığı bünyesinde olmadığı için müzekart geçerli değil. Giriş ücreti 5.TL. 65 yaş üzeri ve 12 yaş altı giriş ücretsiz. Osmanlı dönemine ait tıbbi cihazlar sergileniyor. Aynı zamanda tedavi yöntemleri hakkında da bilgilendirme yapıyor. Osmanlı dönemine ait Türk hekim ve cerrah olan Sabuncuoğlu Şerefeddin adını taşıyor. Tıbbi cihazların sergilendiği bölümlerde aydınlatmaya biraz daha önem verilebilir.
Osmanlı döneminde tıp alanında önemli eserler vermiş Türk hekim ve cerrah olan Sabuncuoğlu Şerefeddin, ilk Türkçe cerrahi eserin de sahibidir. Amasya doğumludur ve burada yaşamıştır. Müze de hem kitabına hem de ameliyat yaparken kullandığı malzemelere ulaşabilirsiniz. İlaç yapmak için yetiştirdiği bitkiler de bahçeye isimleri yazılarak konmuş. Müzikle tedavi yapılan Bimarhanede canlandırılmış. Giriş ücreti 5tl (Nisan 2019)
Osmanlı döneminde kullanılan tıbbi malzemeleri görebileceğiniz tarihi bir müze. Müzikle insanların nasıl tedavi edildiğini gördüğünüzde iyileştirici müziğin kıymetini daha iyi anlayabileceğiniz bir yer. Henüz 17 yaşında iken Şerafeddin Sabuncuoğlunun tıbba olan ilgisinin artması ve şehzadeler şehri Amasyada ün salması okumaya ve araştırmaya değer. Zira kendisi ilk Türkçe tıbbi eserin de sahibidir aynı zamanda. Amasya gezinizde mutlaka uğramalısınız diyebileceğim yerlerden biri.
Its interesting place but need better care, especially garden! But its worth no visit to learn about doctors and medicine in that times. Information is very useful!
Amasya’ya giden herkes bu müzeyi gezmeden dönmemesi gerekiyor. Tıp adına güzel bir yolculuk yapabileceğiniz bir müze. O zamanla bu zaman arasında tıp aletlerinin çok da değişmediğini göreceksiniz. Giriş ücreti 5 ₺. Bu arada bahçeyi gezmeyi sakın unutmayın. Orada da bitkiler ve açıklamaları (hangi hastalığı iyi geldiğibilgileri yer alıyor.
Amasya Merkezdeki MüzeZamanın Tıb uzmanı Sabuncu ŞerafeddinHayatınıO zamana ait tıbbi aletleriAmeliyat teşhis belirtileriTedavi YöntemleriVe günümüzde dahi kullanılan bir yeniligi insanlık tarihine kazandırmıştırMüze 2020 agustos ayındaUNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir2020 müze giriş ücreti : 5₺Şimdiden iyi seyirler
Güzel düzenlenmiş gezmesi keyifli bir müze. Ayrıca müzeyi size anlatan çalışanlar var. Diğer müzeler gibi sadece eserlere bakıp çıkmış olmuyorsunuz. Bahçesi de çok güzel planlanmış o dönemde şifa için kullanılan bitkiler vardı.
This museum is number one in my list of worst museums, unfortunately one thats in memoriam of the most important figure in the history of medicine "Sabuncuoglu Sherefeddin".The great surgeon is famous for his invaluable illustrated book on surgery, animal experiments, human experiments on poisons and antidotes he carried on himself. One of the pioneers of positive science, treatment of several physical and mental illnesses with sound, music and plants.His several surgery equipments are badly reproduced, his drawings are copied in the most childish way, Turkish text on billboards lack Turkish characters, English translation does not exist, some plants are exhibited in the front yard while most of them are dry dead, some do not exist, some are misplaced, and the building is restored with bricks sort of Ytong.Beautiful carvings on the portal are fortunately still present to prove that the building is actually genuine.Silicon figures are ugly as usual, gift shop selling gifts made in China, a so called "multimedia room" starts to speak with a loud distorted sound upon detecting motion, so constantly and repeatedly speaks "Im Sabuncuoğlu Şerefeddin, right now Im doing blah blah surgery on my patient"Another room with kiosks is yet another fiasco, where the screens are placed in a non aligned way. Multimedia material is the least readable I have seen. An animation that is supposed to be played on TV does not play. TV is just placed on the wall and I guess it s hard to turn it on every morning.A very brilliant representation of how a valuable historical figure can be obliterated.Very badly done.
it is a good and detailed museum about old times medical surgeries and old used medical tools
Aslında önemli bir mevzu Selçuklu dönemi hekimlik ile ilgili bir müze düşünün Selçuklu zamanı ve günümüzde kullanılan tıp aletleri aynen o zamandan beri halen aynen kullanılıyor. Büyük hırsız batı medeniyeti ise tıpbın kendi bilgisi olduğu iddasında bu kadar felile rağmen halen aynı iddia üzerinde
I learned that musique could actually heal people 😮
Bahçesinde yetiştirilen şifalı bitkiler ve müze içi zengin metaryal ve bilgiler, insanlık ve tıp tarihi açısından kesinlikle görülmeye değer...
Dünyada müzik ile ilk tedavi yapan tıp merkezidir. Görülmeye değer bir yer olup bahçesindeki bitkilerin faydasını anlatan kartları okumanız bile ayrı keyif verecektir
İnsanların tedavisinde müziğin yeri ve önemi ile tıp dünyasında kullanılan aletlerin gelişimi, uygulanan tekniklerin resimli tasfirleri var. Bitkilerin faydaları anlatılmış. Giris 5 TL
One of the most historical places in Amasya. It should be seen.
Yoldan arabayla geçerken giriş kapısı çok ilgimi çekti ve heme durup görmek istedim geldiğimde gördüklerim hayal kırıklığına uğrattı beni , kültür bakanlığı değil belidiyeye aitmiş tabi doğal olarak da yıkık ve hasar görmüş yerleri doğal olarak fen işleri yaptı herhalde rezil etmişler o güzelim yapıyı içine sı..mışlar birde utanmadan öğrencidende tam ücret alıyorlar bu ne utanmazlık kınıyorum amasya belediyesini
Tıp tarihi müzesi olarak oldukça faydalı ancak giriş ücreti biraz yüksek kalıyor. Ortaokul öğrencileri için verilen bilgiler biraz üst düzey kaldı. Görsellerin bazıları da iğrenç sayılabilir. Özellikle doğum tarzı görseller küçük çocuklar için rahatsız edici olabilir. Şehir merkezinde ve oldukça güzel bir konumda iyi bir peyzaj düzenine sahip. Tıp alanına ilgi duyanlar ve gerçek mumya görmek isteyenler gidebilir.
Worth to see
Informative place and ticket price is acceptable.
Cok guzel kesinlikle tavsiye ederim. Eskiden hastaliklarinasi ve ne sekilde tedavi ettiklerini anlatıyor. Girisinde tedavi amacli kullanilan bitkilerin örnekleri var, icerde salonlarda ise aletler ve kullanilan yontemler anlatilmis olup gercekten cok guzel bir muze. Amasyaya gelenlere kesinlikle tavsiye ederim
Küçük bir müze. Girişte sağ bölümde 12.yy dan bu yana kullanılmış bir çok alanda tıbbi malzemeler var. Şu an kullanılan bir çok aletin sadece biraz daha kaba olanı. O zamandaki bu ilim ve bu teknoloji insanı şaşırtıyor. Sol bölümde ise aynı dönemin müzik aletleri var. Bazılarını ilk kez gördüm. Ve burçlara göre hastalık ve müzik analizleri var. Bu arada girişte solda satış alanı var. Sabuncuoğlu Şerafettin efendinin macunu Amasya magnetleri takılar gibi vs şeyler satılıyor.
Amasya genel olarak şehzadeler şehri olarak bilinir fakat tıp alanında da çok önemli bir yapıyı barındırıyor. Sabuncuoğlu Şerefeddin Efendiden kalma mğzeye çevrilmiş bir şifahane. Giriş ücreti 5 tl, müzekart geçmiyor. 14.yydan kalan tıp aletleri ve eski türk müziğinde kullanılan müzik aletleri sergileniyor. Çok basit de olsa interaktif bir köşesi de var. Müze gerçekten güzel, fakat tam potansiyelini gösteremiyor malesef. Şifalı bitkiler kısmını daha ön plana çıkarabilirler.
Pirinççi, Atatürk Cd. No:15, 05200 Amasya Merkez/Amasya, Turkey, Amasya
Your question has been sent.
Expect an answer!
Thank!
Your review has been submitted.
Thank you for being with us!
We will call you back!