Your question has been sent.
Expect an answer!
Turgut, 48540 Yatağan/Muğla, Turkey, Yatağan
Lagina Antik Kenti - Museum in Yatağan, Turkey
Özenle korunan ve hala kazılan kutsal alanı mutlaka görünüz.
Lagina kutsal yerleşkesi ve Hekate tapınağı, Yatağana 9 km. Mesafedeki Turgut kasabasındaki etkileyici bir ören yeri.Benim dikkatimi en çok çeken, her biri en az 1 tona yakın mermer blokların depremden nasıl etkilendiklerini görmek oldu.
Harika... Muhteşem... Tarih kokuyor.
Keşke daha çok sahiplenilse böyle değerlerimiz .O kadar güzel bir doğanın içerisinde ve huzur verici bir yer ki
Müthiş kapı giriş sütunları ve Hakate hikayesi ile görülesi bir yer. Elbette Osman Hamdi bey Evi ni de ziyaret etmelisiniz.
Wirklich sehr sehr überrascht, hatte mit einer kleinen Anlage gerechnet. Die Anlage ist relative neu bei den Ausgrabungen. Es wird noch Ausgegraben. Daher sollte man sich diese Anlage nicht auslassen. Sehr sehenswert.(Translated by Google)Really very very surprised, had expected a small system. The facility is relatively new to the excavations. Its still being excavated. So you shouldnt miss this facility. Definitely worth seeing.
Görülmesi gereken güzel yerlerden
Hekate ye adanmış bu kutsal alanin çok mistik bir havası var. Tarih ve arkeoloji severlere özellikle tavsiye ederim. Giderken levhalari özellikle takip edin yoksa navigasyon yanıltabilir
Kazı çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Tamamlandıktan sonra da mutlaka tekrar ziyaret etmek isterim. Giriş ücretsiz ancak kendi aracınızla ulaşabilirsiniz. Yakınlarda iseniz vakit ayırıp mutlaka ziyaret edin. Girişte 2000 yıllık bir zeytin ağacı bulunuyor.
O kadar çok tarihi eser varki ,, kazıldıkça tarih çıkıyor. Harika bir yer . Giriş ücretsiz. Hatta 2000 yıllık zeytin ağacı bile var. 💕
Geleceğin Efesi olabilir
Tarihsel özellikleri çok özel.
Daha özenli korunması gerek bu değerlerin
Tarihi büyük ve çok güzel bir yer kaç kere gittiğimi inanın hatırlamıyorum bir kere de orada konser bile verilmişti
Yatağan termik santralinden 8km içerde Turgut mahallesinde bulunuyor. Fakat Turgut mahallesinden antik kente giden yol mıcırlı ve tek şerit. Giderken çok yavaş ve dikkatli gidin. Çünkü yol üzerinde aniden bağ evleri çıkıyor birden bire. Antik kent çok tenha. 1 kişi çalışıyor. Giriş ücretsiz. Infolar yeterli. Görevli broşür veriyor antik kent ile ilgili küçük bilgiler var. Pek antik eser göremedim içerde . Yine de fotoğrafçılar için tercih edilebilir. Hemen girişteki 2000 yıllık zeytin ağacını muhakkak görün. Fotoğrafta pek belli olmuyor ama devasa. Antik kentin tam ortasında bağ evi var. Orasıda çok güzel. Bahçesinde anıt ağaçlar ve kamelyasi var. Oturun biraz etrafı izleyin ordan. Karşısında çeşme var. Ceviz ağaçları dut ağaçları vs. Tarihi bir yer olarak tatmin etmedi ama Tabiat olarak güzel yer. 8km içeriye sapmaya değer. 👍
Lagina Arkeolojik Alanı Ölülerin efendisi ve yeraltı tanrısı Hades’in anahtarını elinde tuttuğuna inanılan Tanrıça Hekate için yapılmış kutsal bir alan. Dini törenler yapılıyormuş. Osman Hamdi Bey 1891 yılında 2 yıl süren kazı çalışmalarını başlatmış, çıkan eserleri binbir güçlükle İstanbul Arkeoloji Müzesine taşıtmıştır. Osmanlı döneminde bir Türk ün kazı başkanlığı yaptığı ilk arkeolojik alan ayrıca.
Çalışmalar 2022 mayıs ayı itibariyle devam ediyor.
Lagina Hekate kutsal alanı, Muğla İlinin, Yatağan İlçesine bağlı Turgut Beldesi sınırları içerisinde yer alır. Yatağan- Milas karayolu üzerindeki Termik santralin yanından sağa ayrılan asfalt yoldan 9 km. gidilerek Lagina harabelerine varılır.
Tarihi kentleri gezerken geçmişten etkilenmemek benim için mümkün değil. Lagina Antik Kentinde de bunu hissetmek güzeldi. Kentin girişindeki 700 yıllık zeytin ağacı atalarının bu kentin bir parçası olduğunu ve Laginanın ruhunun gövdesinde, dallarında, yapraklarında yaşadığını hissettiriyor. Ayrıca arkeolog Osman Hamdi Bey tarafından kazılarının yapılması hatta Osman Hamdi Bey Kaplumbağa Terbiyecisi tablosuna kentin kazılarını yaparken başladığı biliniyor. Antik kentin ilham verici bir özelliği olmalı.
Hekate moon temple
Osman Hamdinin kazısına başladığı antik kente uğramalı. Sanırım saat 15:00 sonrası ışık için daha iyi olur.
Stratonikeia Antik Kenti’nin “kutsal alanı” olan ören yeri. Kazı çalışmaları, Stratonikeia ile beraber hala devam ediyor. Antik Kent sonrası kesinlikle ziyaret edilmeli.Not: Ören yerinde tuvalet var.
Karyalıların önemli bir dini merkezide Lagina’dır. İlçemizin 12 km kuzey doğusundaki Turgut Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Büyük mermer mimari blokların oluşturduğu Lagina Hekate Tapınağı çok önemli bir yapıdır. Bu tapınağın, zamanında bölge tapınağı özelliği taşıdığı belirtilmektedir. Daha çok falcılık ve büyücülük gibi bir takım yetenekleri olan ve aslında eski çağın insanları tarafından da pek sevilmeyen yeraltı ve ölüm tanrısı Hekate için yapılmış belki de yeryüzündeki tek tapınak olduğu söylenmektedir. Lagina çevresindeki buluntular ve yazıtlar şehrin M.Ö. 7. yüzyıldan kaldığını göstermektedir. Stratonikeia ile Lagina’yı birbirine bağlayan kutsal bir yol bulunmaktadır. Hekate festivallerinde Lagina Hekate tapınağından alınan ölüler dünyası kapısının anahtarı büyük bir törenle bu yoldan Stratonikeia kenti şehir meclisine taşınırdı. Yapılan kazılarda giriş kapısı, merdivenleri, tapınak merkezi ve altar (sunakortaya çıkarılmıştır. Altarın hemen dibinde ilk Hıristiyanlar tarafından yapıldığı sanılan küçücük bir şapel İlçemizde üstü üste gelen medeniyet katmanlarının hayranlık verici görüntüsüdür. Ancak, şapelin yapımı sırasında temel taşı olarak kullanılan bu sayede bilmeden belki de koruma altına alınmış olarak bulunan ve otoritelerce Afrodisias heykellerinden bile daha usta işi sayılan muhteşem bir kadın heykeli (muhtemelen Hekatemedeniyetler arasındaki nefreti ve çatışmayı da ortaya koymaktadır.
Aşkların ve gladyatörlerin kenti Stratonikeanın 8 km uzağında tanrıça Hekateye adanmış tapınma merkezi. Mutlaka görülmeli!
Every 4 years september full moon "the day of hekate"
Yatağan Turgut Köyü girişinde Stratonikea antik kentinden 7 km.öncedir. Bölgedeki ince ve ne yönü gösterdiği belli olmayan tabelalar yönlendirmede yetersiz kalmış. İlk gördüğünüz Lagina tabelasından sağa doğru kıvrılan nazik virajı takip etmelisiniz. Stratonikea antik kentinin dini merkezi burasıdır. Tanrıça Hekatenin kutsal alanı, döneminin kehanet ve fal bilim merkezidir. Stoa, propylon ve dev boyutlardaki giriş kapılarıyla ünlüdür ayrıca 1940ta yaptırılmış olan Mehmet Harman Bağ Evi de antik kentin içinde yer alır. Stratonikea kadar büyük değil ama küçük de değil. Bu güzel kent, yeterli vakit ayrılarak gezilmeyi kesinlikle hak ediyor. Umarım ödenek olmadığı için duran kazılar kalan yerler için tekrar başlar. Gelmisken Turgut köyü içinde yer alan ve ilk Türk arkeolojik kazı evi olan Osman Hamdi Beyin konağını da görmeden gitmeyin, kendisi Lagina kazılarına emek veren ilk arkeologtur. Tarih okuyan bir öğrenci olarak böyle yerleri görmek çok güzel. 🏺🏛⚱
Oldukça büyük bir yapı. Güzel.👍
Döneminin en büyük ibadet merkezi. Pagan dininin en güçlü şekilde yaşandığı ve törenlerin düzenlendiği kentte yaşayanlar astroloji ile de yakında ilgilendikleri tahmin ediliyor. Dini törenlerinde genç kızlarda oluşan ve ilahiler okuyan büyük bir rahip topluluğu 7 km kutsal yoldan yürüyerek stratoni keiaantik kentine kadar yürürmüş. Ve siyasi olarak oradaki tapınak bağlılıklarını bildirilermiş. Yaklaşık 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip antik kent görülmeye deger. Antik kentte ilk kazı 1891lerin başında "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosuyla tanıdığımız ünlü Türk ressam Osman Hamdi Bey başlatmış. Kazı alanında fotoğrafları var. Kazı çalışması iki yıl sürmüş. Osman Hamdi Bey, İstanbul Arkeoloji Müzesinin de kurucusu; Turkiyede ilk müzeciliği başlatan kişidir. Arkeolog, ressam ve müzeci olarak bilinir. Antik kentin kalıntıları kadar yaşlı; 2 bin 500 yasinda bir de zaytin ağacı var. Yaklaşık 25 ton ağırlığı olan zeytin ağacı halen meyve veriyor. Muhteşem yapısıyla bence antik kent kadar ilginizi çekecektir. Anıt ağaç Antik kentin hemen girişinde bulunan görevli kulübesinin önünde bulunuyor. Tüm bilgiyi gorevliden alabilirsiniz. Bu mucize ağacın hiksyesi de çok çarpıcı. Videosunu çektim ve yükledim. Ödeyebilirsiniz...
Biz 5 gibi geldik. Gerçekten çok mistik bir havası var. Daha fazla zaman ayırmanızı tavsiye ederim. 6 da kapanıyor çünkü.
Bir antik şehirden ziyade milattan önceki devirlerde kullanılmış bir tapınak kompleksi. Bu nedenle sıra dışı. Yakınlarda Osman Hamdi Bey Konağı var. İkisi bir gezilebilir.
Küçük bir antik kent. Kazı çalışmaları devam ediyor. Milas yolundan 8km içeride yolu düzgün. Girişi ücretsiz. Gezilebilir.
Hakatenin şehri daha fazla ilgiyi hak ediyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Nice
Küçük sevimli bir antik kent. Çalışmaları devam ediyor. Giriş ücretsiz, fotoğraf çekmek için güzel bir yer.
Lagina Antik Kenti - Ay Tanrıçası Hekate’nin Evi – MuğlaLagina Hekate kutsal alanı, Muğla İlinin, Yatağan İlçesine bağlı Turgut Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Yatağan-Milas karayolu üzerindeki Termik santralin yanından sağa ayrılan asfalt yoldan 9 km. gidilerek Lagina kutsal alanına varılır. Karyalıların önemli kült merkezi olan Lagina kutsal alanının ünü zamanımıza kadar gelmiş olup bu yöre halen Leyne ismi ile de tanınır.Son yapılan araştırmalar, yörenin eski Tunç Çağından İ.Ö. 3000 günümüze kadar kesintisiz bir iskâna sahip olduğunu göstermektedir. Seleukos kralları büyük imar çalışmaları ile Lagina kutsal alanını dini merkez ve buraya 11 km. uzaklıktaki Stratonikeia kentini de bölgenin siyasi merkezi yapmıştır.Lagina ve Stratonikeia bouleuterionu duvarlarında halen mevcut olan yazıtlardan öğrendiğimize göre, bu iki kent birbirlerine kutsal bir yol ile bağlanmıştır. Lagina kutsal alanında propylon anıtsal giriş kapısı, kutsal yol, kurban ve sunak yeri altar, kutsal alanı çevreleyen duvar peribolos, Dorik Stoalar ve Hekate tapınağı bulunmaktadır.Kutsal alan, aynı zamanda küçük tapınakların yanı sıra anıt sütun ve heykel kaideleri ile burada yaşayan rahiplerin evleri ve en az bir çeşmenin varlığını kapsar. Stoaların arka duvarını oluşturan iki metre yüksekliğe kadar ayakta kalmış duvarlarla çevrilidir. Üç girişli olan ve batı ucunda dört adet İon sütunu ile taşınan apsisi bulunan anıtsal giriş yapısı Stoaya da bir kapı ile bağlanmıştır.Anıtsal giriş kapısından altara giden taş döşeli yola bağlanan 10 adet merdiven sırası vardır. Beş merdiven sırası ile çevrili olan ve üzerinde Attik İon kaideli, Korinth başlıklı tek sıra sütun bulunan bir platform üzerine oturan tapınak, kutsal alanın tam ortasındadır. Tapınak pseudo dipteros planlı, 8x11 sütunlu, Korinth düzeninde inşa edilmiştir. Pronaos kısmında iki adet İon sütunu yer alır.Laginayı 18. yydan günümüze kadar pek çok seyyah ve araştırmacı ziyaret etmiştir. Bu süreçte kazılar da yapılmıştır. İlk Türk bilim adamları müzecilerinden birisi olan Osman Hamdi Bey 1891-1892 yıllarında burada kazı yapmış ve bulunan eserlerin tamamını İstanbul Arkeoloji Müzesine götürmüştür. Daha sonra Laginada 1993 yılında arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları, Prof. Dr. Yusuf Boysal ve Prof. Dr. Mimar Arkeolog Ahmet Tırpan ile Muğla Müzesi başkanlığında çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında bir ekip tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir.Eski tunç Çağından günümüze yerleşimin devam ettiği kazı alanında Hellenistik Devir Hekate Tapınağı 1993 yılında Müze Kurtarma Kazısı olarak başlamıştır.15.02.1999 gün ve 99/12442 sayı ile Bakanlar Kurulu Kararlı Kazıya dönüşmüştür ve 2012 yılına kadar devam etmiştir. 2019 yılında Lagina kutsal alanında Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Bilal SÖĞÜT başkanlığında bakanlar kurulu kararlı kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Tarihte Hecate olarak bilinen ay ve gece ile ilişkilendirilmiş tanrıçanın tapınağı. Antik kentte arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Giriş ücretsiz.
Küçük bir alanda toplu halde, oldukça iyi durumda bir yapımak kompleksi. Stratonikeia ile ilişkili bir alan. Birlikte gezilmeli. Aralarında 8-9 km mesafe var.
Henüz büyük bir bölümü toprak altında olsa da gerçekten ruhu olan, görülmesi gereken bir antik kentimiz.
Çok büyük bir antik Kent degil,lakin görulmeye değer yapılar bulunmakta.Giriş ücretsiz.Köye girişte Levhalar var.Levhaların dibinden u dönüşü yapmanız gerekiyor.Navigasyon sizi alakasız bir yere götürüyor.Köyün içinde Osman Hamdi konağı var.ziyaret edilebilecekler arasında.
Cok iyi. Bilgiselden dolayı bir tanrıça daha öğrendim. Eklediğim fotolarda mevcut.
Hiç bir şekilde güvenlik önlemi yok . Elimi kolumu sallaya sallaya girdim sanki bir cobandim ,hekate beni unutma 😊
Laginaya giriş ücretsizdir.Bu tarihi yapı Turgut Mahallesine yakındır.(1km)Turgutta Osman Hamdi Bey evi ve tarihi İlyas Bey Camii vardır.
Çok büyük bir alana sahip fakat bakımsiz ve tanitilmiyor
Религиозный центр в 3 веке до н.э. Находится рядом с Ятаганом, Милас, недалеко от Стратоники. Место поклонения богине Гекате, популярное место для паломничества того времени. На месте ведутся археологические и реставрационные работы. Вход свободный.(Translated by Google)Religious center in the 3rd century BC Located near Yatagan, Milas, not far from Stratonika. A place of worship for the goddess Hekate, a popular pilgrimage site of the time. Archeological and restoration work is underway at the site. Free admission.
Lagina Hekate holy area is on the borders of the Turgut Area of the Yatagan District of Mugla. The Lagina ruins are reached by going 9 km by the asphalt road that splits in to two taking the right near the Thermal plant. The fame of the Lagina holy area, which was an important cult centre of Karia, has reached today and this area is now called Lenye.The last researches have shown that the region has an uninterrupted settlement since the ancient Bronze Age (3000 BCuntil today. Seleukos kings have made the Lagina holy area a religion centre and Stratonikeia city, which is 11 km away, a political centre.In accordance with the information we obtained from the inscriptions that are still existent on the Stratonikeia bouleuterion walls of Lagina, these two cities were connected to each other with a holy road.In the Lagina holy area, a propylon (monumental entrance door), a holy road, an altar, a a periobolos (wall surrounding the holy area), the Doric Stoas and the Hekate temple are located.The holy area is also surrounded by 2 metre walls forming the back wall of the Stoas. The monumental entrance door having three entrances and an apsis carried by four Ionian columns is connected to the Stoas via a door.There are 10 stair series connected to the stone laid road going to the altar from the monumental entrance door. The temple surrounded by five stair series and based on a platform that has a single series of columns with the Korinth heads and the Attic Ion aisles, is in the middle of the holy area. The temple is constructed in the pseudo dipteros style, with 8 x 11 columns in the Korinth style. There are two Ionian columns in the Pronaos part.The archaeological excavations carried out in the Lagina holy area are important in terms of their being the first archaeological excavations carried out by the Turkish scientists. These excavations have been carried out by Osman Hamdi Bey and Halit Ethem Bey. In 1993, the archaeological excavation and the restoration works were re - started under the control of the Mugla Museum Directorate and the consultancy of an architect-archeologist Ahmet Tirpan.The friezes of the temple have been taken to the Istanbul Archaeology Museum by Osman Hamdi Bey and they are being exhibited in the same museum. The friezes have four different themes. (In the east: scenes relating to the life of Zeus: in the west: the war of the gods and giants; in the south: Karia meeting of the gods; in the north: the war of Amazons)
2000 yıl öncesine ait bu antik yapı, insanoğlunun her çağda marifetli olduğunu görebiliyorsunuz. Çağına antik kentini ziyaret ettiğinizde 1200 yaşındaki zeytin ağacını da görme imkânınız olacak
Tanrıça Hekate adına yapılan dünyadaki tek tapınak, Anadoluda yapılmış ilk resmi kazının adresi.
Navigasyon ile gitmemenizi öneririm yanlış götürüyor. Antik kent çok güzel giriş ücretleri olarak müzekart ücretleri uygulanıyor. İçeride bulunan sutunlar etkileyici.
Dişil enerjinin tavan yaptığı kutsal mekan hala muhteşem. Mutlaka gidilmeli
Yatağandan 8km.Gezmesi kolay, küçük bir antik şehir.Tarihe meraklı olanlara tavsiye edilir.
Turgut, 48540 Yatağan/Muğla, Turkey, Yatağan
Your question has been sent.
Expect an answer!
Thank!
Your review has been submitted.
Thank you for being with us!
We will call you back!